Jak na migrénu s Iplikátorem

Posted on5 Years ago napsal

Migréna

Není to jen obyčejná bolest hlavy, migréna postihuje až jednu třetinu Čechů. Lékaři doposud znají pouze prostředky, jak její projevy mírnit. Čím je přesně migréna způsobena, jaké jsou její příznaky a možnosti léčby?

Projevy migrény

Prudké bolesti hlavy se u nemocného migrénou objevují několikrát do měsíce, mohou trvat krátkou chvíli, ale také několik dní. Vedle silných bolestí hlavy migrénu doprovází zvýšená citlivost na světlo a hluk, v některých případech i pocity na zvracení. Fyzická námaha nezřídka stav ještě zhoršuje, u nejtěžších případů je obtížně snášen i sebemenší pohyb. Onemocnění migrénou tak může mít pro člověka a jeho pracovní i osobní život zásadní důsledky.

Bezprostředně před spuštěním migrény se někdy objevují i tzv. aury, které značí nedostatečné prokrvení určité části mozku. Nejčastější je aura vizuální, nemocný vidí před očima třpytky. Méně časté jsou poruchy řeči (aura řečová), dočasné ochrnutí části těla (motorická aura) nebo čichové klamy (aura čichová).

Příčiny pocitu migrény

Příčina obvykle spočívá v dědičných predispozicích. Svůj neopominutelný vliv má ale i nezdravý a rychlý životní styl, dlouhodobý nedostatek odpočinku a pobytu na čerstvém vzduchu. Častokrát také souvisí s hormonálními změnami a proto postihuje dvakrát častěji ženy než muže.

Konkrétní spouštěče migrény se u každého člověka různí. Zatímco jednomu nečiní žádné obtíže, u jiného spustí pulsující bolesti nedostatek spánku, přepracování, menstruace, nadměrné požívání alkoholu, či stres a deprese. Z vnějších faktorů se může jednat o hluk, změnu počasí, silné slunce, barometrické změny tlaku, ale i o reakci na určitou potravinu.

Zmírnění příznaků

Pokud je záchvat bolesti slabší, postačit by měl klid na lůžku v tmavé místnosti. Pomohou analgetika, případně jiné metody okamžitého tlumení bolesti. V případě těžších bolestí a dlouhodobějšího průběhu, je nutné vyhledat pomoc lékaře.
Základem léčby i prevence migrény je úprava životního stylu a snaha vyhýbat se stresovým situacím. Zavedení odpočinku by mělo pomoci navrátit tělo do rovnováhy. Vyzkoušet můžete i různé druhy relaxačních metod.

Akupresura proti migréně

Tradiční čínská medicína pracuje s představou lidského těla jako celku. Jakýkoliv příznak nemoci, například bolest, kterou tělo signalizuje problém, je nutno léčit komplexním způsobem. Západní medicína oproti tomu obvykle pouze odstraní či potlačí projev nemoci, ale nevyřeší její příčinu.

Akupresura neléčí migrénu podáním bolest tlumících léků, ale usiluje o vyrovnání narušené rovnováhy celého organismu.
Odpůrci namítnou, že lidé pociťující výrazné zmírnění příznaků po aplikaci akupresury, zažívají pouze placebo efekt. Nejsou tedy skutečně “vyléčeni”, ale protože uvěřili jejím účinkům, cítí se lépe. Tuto kritiku ale vyvrací poslední provedené studie.  Zatímco placebo efekt skutečně účinkoval (zmírnil bolesti) ve 30 - 35 % případech, v případě akupresury či akupunktury došlo k zlepšení stavu u 55 - 85 % případů, což je srovnatelné procento úspěšnosti jako u léků na tišení bolesti, např. morfinu, který byl účinný u 70 % pacientů.

Podobně jako při léčbě nespavosti tak dokáže akupresura úspěšně nahradit léky proti bolesti.

Jak na migrénu s Iplikátorem?

Iplikátor je akupresurní podložka, na kterou si můžete lehnout, případně ji přiložit přímo na bolestivé místo. Stimulací bodů na těle dochází k prohřátí, uvolnění svalů a posílení komunikace mezi nervovými spoji a vnitřními orgány. Po pár minutách vyvíjení tlaku pomocí Iplikátoru se rozproudí aktivita v celém těle: zvýšený průtok krve a rozšířené cévy přivádějí do mozku a do pokožky kyslík a odvádějí škodlivé metabolity. Po krátké chvilce s Iplikátorem se budete cítit svěží a nabití energií. Pokud trpíte migrénami, Iplikátor vám může pomoci na dvou rovinách.

Okamžitě odstraní bolest

Iplikátor můžete přiložit přímo na místo, odkud tepe bolest. Přitlačte jej na několik minut, povolte a opakujte. Prvním projevem je prohřátí místa, díky stimulaci bodů sem totiž tělo přivádí větší množství krve než před použitím Iplikátoru. Zároveň dochází ke zvýšené produkci endorfinu, takže i pokud jste byli před chvílí v bolestivé křeči, zlehka se přesunete k relaxaci a úlevě od stresu. Takovýmto způsobem lze utlumit akutní bolest během okamžiku.

Obnovuje rovnováhu organismu

Iplikátor zároveň posiluje komunikační dráhy od vnějších receptorů k vnitřním orgánům. Spouští tak mechanismy regenerace, na kterých pak pracuje organismus sám.

Jaké jsou další výhody Iplikátoru? Nemusíte se obávat žádný vedlejších příznaků, na rozdíl od léků tišících bolest na Iplikátoru nevzniká závislost.

Na akutní bolesti hlavy je ideální malý Iplikátor, který můžete přiložit přímo na spánek, krční páteř, temeno hlavy či jinou bolavou část těla. Pokud ale chcete účinky akupresury zesílit, vyzkoušejte velký Iplikátor, na který si můžete lehnout celou plochou zad a dopřát si tak maximální relaxaci. K dostání jsou i o obě varianty ve výhodném setu.

Přidat komentář
Reakce na příspěvek
Prosím, přihlašte se Pro přidání komentáře.

Menu

Please sign in first.

Přihlásit se