Jak pomáhá akupresura a akupunktura z pohledu moderní medicíny

Posted on5 Years ago napsal

Jak pomáhá akupresura a akupunktura z pohledu moderní medicíny

Už před několika tisíci lety objevili v Číně léčivé účinky akupunktury a akupresury. Na Dálném východě jsou tyto metody běžné a velmi úspěšné, Evropa je vůči těmto léčebným metodám stále trochu skeptická. I tady se ale akupunktura a akupresura používají v terapii nejrůznějších zdravotních obtíží a pro své regenerační účinky také u většiny chronických onemocnění. Co to vlastně akupunktura a akupresura je a jak tyto metody fungují? A jak v léčbě pomáhá akupresurní podložka iplikátor? Pojďme se na to společně podívat.

Akupunktura upravuje vnitřní rovnováhu

Pomocí léčebných metod akupresury a akupunktury můžeme dosáhnout odstranění nebo zmírnění bolesti, ochrany organismu proti infekcím nebo zlepšení různých funkcí organismu. Při akupunktuře dochází k upravení vnitřní rovnováhy, což znamená, že například u pacientů s vysokým krevním tlakem dochází ke snížení a naopak u pacientů s nízkým tlakem k jeho zvýšení.

Prevence a léčba pomocí akupunktury a akupresury spočívá ve stimulaci přesně ohraničených míst na povrchu našeho těla, kterým se přezdívá aktivní body. Tyto aktivní body odpovídají akupunkturním bodům a v jejich místě jsou nejspíše vysoce koncentrovaná nervová vlákna. Ta jsou napojena na další nervové dráhy vedoucí ke konkrétním orgánům. Akupunktura funguje tak, že se zapichují jehličky do aktivních bodů na těle pacienta. Tím se ovlivňuje organismus a dosahuje příznivých změn.

Akupunktura pomáhá odhalit skryté problémy

Díky tomu, že je v místě aktivních bodů spousta nervových vláken, je možné odhadnout stav orgánů, ke kterým nervové dráhy vedou. V oblasti aktivních bodů totiž můžeme naměřit výrazně nižší odpor než jinde na kůži. Pokud se v průběhu nervových drah nebo v jejich blízkosti nachází nějaký chorobný útvar či látka, je možné změřit změny odporu v tomto „obvodě“. Na základě toho pak odborník zjistí, jak chorobný útvar působí a kde je umístěn.

V tradiční čínské medicíně je akupunktura součástí léčby téměř všech typů onemocnění, často se kombinuje s bylinnými přípravky. Západní medicína je ve využívání těchto metod stále ostražitá. Její účinky se mnohdy přisuzují placebo efektu, tedy touze pacienta se vyléčit. Přitom nesčetné množství publikací vycházejících z klinických studií prokazuje, že účinnost akupunktury byla mnohem vyšší než u placeba. U chronických bolestí pomohla akupunktura snížení u 55–85 %, což se dá srovnat s léky tišícími bolest. Na rozdíl placebo efekt fungoval pouze ve 30–35 % případů.

Světová zdravotnická organizace uznala Vollovu léčebnou metodu

To, jak aktivní body fungují, zkoumali už na konci 19. století a na začátku 20. století Dr. Sarlandier a Dr. De La Fuye. V aktivních bodech nenalezli žádný specifický receptor ani jiné seskupení dosud známých nervových zakončení. Nicméně fyzikální studie popsaly snížení kožního odporu aktivních bodů a jeho závislost na zdravotním stavu pacienta. Experimenty potvrdily, že aktivní bod má zvýšenou tepelnou a elektrickou vodivost.

Na základě těchto poznatků funguje i takzvaná Vollova diagnostická a léčebná metoda. Voll měří stejnosměrný elektrický odpor v bodech na konci jednotlivých drah na konečcích prstů rukou a nohou. Pomocí elektrostimulací a s použitím homeopatických přípravků se pak snaží dosáhnout nominálních hodnot kožního odporu. Tuto metodu uznala i Světová zdravotnická organizace (WHO).

Akupresura je založena na tlakové stimulaci aktivních bodů

Kromě akupunktury existuje spousta dalších způsobů jak aktivní body stimulovat. Jedním z nich je akupresura, ale patří sem i takzvaná elektroakupunktura, stimulace horkou, či studenou vodou a podobně.

Efekt akupunktury se považuje za shodný s akupresurou, a tím pádem i s akupresurní podložkou iplikátor. Akupresura jako alternativní způsob léčby pochází z dob starověké Číny. Je založena na tlakové stimulaci aktivních bodů, což vede ke spuštění stejných mechanismů jako při akupunktuře. Akupresura se může provádět manuálně, tedy stlačováním aktivních bodů pomocí prstů, ale i pomocí ostrých hrotů. Tak funguje i akupresurní podložka iplikátor. Díky hrotům zajišťuje velmi intenzivní stimulaci a přitom nedojde k narušení povrchu kůže.

Pacienti, kteří akupresuru podstoupili, popsali pocit brnění a tepla v částech těla vzdálených od míst, kde jehla nebo hrot působí. Což potvrzuje, že iplikátor pomocí stimulace jednotlivých bodů pozitivně působí na fungování organismu. Posiluje játra, slezinu a ledviny, zmírňuje bolesti hlavy a únavu, pomáhá při depresích a nespavosti, aktivuje imunitní systém, zmírňuje chřipku a nachlazení, upravuje trávení, zlepšuje zdravotní stav u zánětů močového měchýře nebo problémové menstruace a zároveň zmirňuje potíže s páteří, zánět sedacího nervu a svalové křeče.

Účinkům iplikátoru se věnoval také biologický tým doktora Dmitriho Chernavskiho z Ruské akademie věd. Tento tým pracoval na vytvoření zjednodušených modelů nervových struktur. Šlo o novou generaci počítačů s umělou inteligencí, které byly schopné se učit, rozpoznávat předměty a opravovat své vlastní chyby. Díky novým objevům tak byla vyvinuta teorie self-diagnostiky funkcí organismu. Podle doktora Chernavskiho dochází při stimulaci kůře ke stejnému jevu – zvyšuje se proud signálů z orgánu přidáním dalších signálů z odpovídajícího místa na kůži.

Akupresura a akupunktura zlepšují náladu

V naší historii hrála kůže mnohem významnější roli v samo-uzdravovací schopnosti těla, než je tomu dnes. Kvůli oblečení, které nosíme a kontrolovanému prostředí, ve kterém žijeme a pracujeme, nemá kůže dostatek stimulů, pro které byla navržena. Akupresurní podložka iplikátor představuje přirozený pokus dávku podnětů zvýšit. Stimulace kůže vede k vylučování látek, které řídí a upravují fyziologické funkce organismu – endorfiny.

Naše tělo endorfiny přirozeně vylučuje jako odpověď na jakoukoli odchylku od „normálního“ stavu organismu. Vylučování může spustit například bolest, sex, ztráta krve, nedostatek kyslíku, cvičení nebo výborné jídlo. Nové studie ukazují, že akupunktura a jakákoli kožní stimulace vedou k významnému vyplavování endorfinů. Na tomto fenoménu je založeno tlumení bolesti.

Snížení endorfinů vede k závažným onemocněním

Když se totiž v těle rapidně sníží koncentrace endorfinů, do krve se vyplavuje množství jiných řídicích látek, mezi které patří růstový hormon a insulin. Obě látky mění početné procesy v těle. Nerovnosti v systému endorfinů proto často vedou k rozvoji velice závažných onemocnění,jako je schizofrenie, epilepsie, Parkinsonova choroba a mnoho dalších, včetně premenstruačního syndromu a nárůstu váhy.

Naopak díky endorfinům dochází k pozitivní úpravě funkcí organismu. Stimulace kůže dokáže poukázat na vnitřní potřeby těla, jelikož dnešní civilizovaný člověk už ztratil schopnost tato upozornění vnímat. Tělo, které dostane upozornění na problém, pak spustí řadu procesů, díky kterým si je schopno s potížemi poradit samo.

Pozitivní účinky v léčbě poruch oběhového systému nebo zažívacích potíží

Západní medicína zatím využívá metod akupunktury a akupresury k ošetření bolesti. Přitom studie naznačují, že by mohly mít velmi dobré výsledky i při léčbě poruch oběhového systému, zažívacích potíží, astmatu, alergií nebo závislostí. Akupunktura se často využívá i ve veterinárním lékařství, například při léčbě chronických problémů zad u koní. Doporučuje se také u stomatologických a drobných operačních zákroků, u kterých stačí jen lehké znecitlivění. Úspěšně tlumí i porodní bolesti a pozitivně působí na bolesti zad, artritidu, chronický zánět šlach anebo tenisový loket. Často se akupunktura i akupresura využívá pro zmírnění nevolnosti navozené chemoterapií.

Dnes už nás naše kůže sama od sebe neuzdraví. Akupunktura a akupresura jsou proto přirozenými pomocníky, kteří dokáží dávku podnětů pro kůži zvýšit, a tím pomoci příznivým změnám v organismu. Akupresurní podložka iplikátor slouží jako alternativní a neinvazivní metoda léčby, která je zároveň velmi účinná. 

Přidat komentář
Reakce na příspěvek
Prosím, přihlašte se Pro přidání komentáře.

Menu

Please sign in first.

Přihlásit se