Jak mírnit menstruační bolesti s pomocí iplikátoru

Posted on5 Years ago napsal

Jak mírnit menstruační bolesti s pomocí iplikátoru

Až 60 % žen trpí při menstruaci nepříjemnými bolestmi. Obvykle sahají po ibalginu nebo aspirinu, aby si ulevily, přitom ale existuje mnohem příjemnější řešení, které s sebou navíc nepřináší vedlejší účinky. Řeč je o iplikátoru. Tato podložka působí neinvazivně jako akupresura a dokáže úspěšně utlumit bolest. Potvrzují to ženy, které si iplikátor vyzkoušely doslova na vlastní kůži.

Menstruační bolesti trápí až 90 % žen

Menstruační bolesti jsou v lékařském odvětví známé pod složitým latinským názvem dysmenorea. Složitý a pro spoustu žen náročný je ovšem hlavně jejich průběh. Většina žen si stěžuje na bolesti v druhé polovině cyklu, jde o takzvaný premenstruační syndrom. O něco méně časté, ale ne nepodstatné jsou i bolesti uprostřed cyklu, tedy intermenstruační bolesti.

Dysmenorea se u spousty žen projevuje různým způsobem během každého měsíčního cyklu. Minimálně během jednoho menstruačního cyklu pociťuje nepohodlí až 90 % žen. U mnohých dochází potíže do takového bodu, že musí vyhledat lékaře a nejsou schopny běžného pracovního režimu.

Existují dva typy menstruačních bolestí

Dysmenorea se dělí na primární sekundární. Primární neboli funkční, spastická dysmenorea se objevuje obvykle jeden nebo dva dny před menstruací, případně ve chvíli, kdy začíná menstruační krvácení. Nejčastěji je spojena s bolestmi v kříži a podbřišku, dále se může projevit migrénami, ale i nadýmáním a zvracením. Bolest může být střední až vysoká a trvá od 12 do 72 hodin. Běžné menstruační bolesti se často stávají méně výraznými, čím je žena starší, a po porodu někdy přestanou úplně.

Druhý typ, sekundární neboli organická dysmenorea je příznakem či následkem organického onemocnění. Přichází obvykle po 30. roce a jejími příčinami mohou být následky zánětu vnitřních rodidel, jizvy v děloze či na hrdle nebo například tumory. Bolesti způsobené sekundární dysmenoreou přicházejí obvykle na začátku menstruačního cyklu a trvají déle než běžné menstruační bolesti. Jejími projevy jsou obvykle bolesti, ale neprovází ji nevolnost, zvracení ani únava. Vzhledem k tomu, že tato forma dysmenorei nemá celkové příznaky, je někdy označována jako algomenorea.

Antikoncepce není vhodným řešením menstruačních bolestí

Kromě výše uvedených léků jako je ibalgin nebo aspirin se často jako léčba menstruačních bolestí využívá hormonální terapie. V druhé půlce cyklu se podávají progesterony, nebo se ovulace blokuje antikoncepcí. Jenže právě s antikoncepcí je spojena řada vedlejších účinků, od zvýšeného rizika žilní trombózy, přes vznik migrén až po změny nálad a přibývání na váze.

Iplikátor přispívá k vylučování prospěšných látek a následnému útlumu bolesti

Naštěstí existuje způsob, kterými si můžete ulevit od menstruačních bolestí, aniž byste musely polykat léky. Akupresurní podložka Iplikátor funguje na principu lokální masáže kůže, díky čemuž dochází k jejímu prokrvení a k vylučování látek jako jsou enkefaliny, endorfin a serotonin do krve a mozkomíšní tekutiny. To vše vede k útlumu bolesti.

Iplikátor přináší pocit příjemného tepla

Iplikátor představil v roce 1979 Ivan Ivanovič Kuzněcov a na českém trhu se objevil poprvé v roce 1990. Pro aplikaci iplikátoru nepotřebujete přítomnost odborníka, snadno si s použitím akupresurní podložky poradíte sami. Díky tomu, že je iplikátor skladný, si ho můžete sbalit na cesty, a použít ho tak vždy, když budete potřebovat. Iplikátor se přikládá podél celé páteře v poloze ležmo. Nelekejte se počáteční bolestivé reakce na působení hrotů, nebude to trvat ani tři minuty, než nastoupí pocit příjemného tepla. Vždy ale dodržujte doporučenou dobu použití, stejně jako pauzu v používání. Nepřetržitá stimulace pokožky totiž může vést ke snížení účinků iplikátoru.

Efektivní zmírnění menstruačních bolestí

Iplikátor se dnes používá zejména na odstranění bolestí hlavy, zad a páteře, léčení nespavosti nebo odstranění stresových svalů. Velmi efektivní je ale také v mírnění menstruačních bolestí.

Potvrzuje to i studie, vydaná íránskou univerzitou Shahid Beheshti University of Medial Sciences, ve které popisuje výzkum, při kterém si ženy samy vyzkoušely působení akupresury při menstruačních bolestech. Výzkumu se účastnilo 50 žen ve věku 18–35 let. Polovina prováděla akupresuru tak, že tlačila na aktivní body, druhá polovina pouze položila prst na bod a netlačila (šlo o kontrolní skupinu, která neprováděla akupresuru). Tento postup ženy prováděly 20 minut ve chvíli, kdy začaly potíže. Nejprve vyplnily dotazníky před procedurou a potom 30 minut, 1 hodinu a 2 hodiny po akupresuře. Výsledkem byla výrazná eliminace bolesti, a to i 3 hodiny po proceduře, šlo tedy o dlouhodobý účinek. To vše bylo způsobeno aktivací vnitřního opioidního systému a vyplavováním specifických látek, které obnovují zdraví a rovnováhu. Akupresura neúčinkovala na nevolnost spojenou s dysmenoreou, ale ostatní symptomy úspěšně redukovala.

Příznivé účinky akupresury potvrzuje i Světová zdravotnická organizace

Existuje spousta dalších studií, které potvrzují účinek iplikátoru na poruchy menstruačního cyklu, tedy zejména úlevu od bolesti, a na premenstruační syndrom, kdy úspěšně potlačuje změny nálad před menstruací. Jednu takovou studii představila i Světová zdravotnická organizace.

Rainer Brenke ve své knize Therapie mit unspezifischen mechanischen Hautreizen (volně přeloženo jako Terapie nespecifické mechanické stimulace pokožky) z roku 1998 píše, že použitím iplikátoru dojde ke zlepšení symptomů u vegetativně podmíněných stavů, například vysokého tlaku, středně těžkého astmatu, podráždění žaludku a střev, menstruačních bolestí, poruch spánku a podobně.

Iplikátor je skvělým společníkem, který pomáhá na menstruační bolesti. Nejen, že mírní bolesti a křeče, ale také přispívá k upravení nálady a útlumu bolesti hlavy. Navíc s sebou nepřináší žádné vedlejší účinky. 

Přidat komentář
Reakce na příspěvek
Prosím, přihlašte se Pro přidání komentáře.

Menu

Please sign in first.

Přihlásit se