Bojujte proti jarní únavě s oblíbeným Iplikátorem

Posted on5 Years ago napsal

Jarní únava

Fáze překlenující dvě roční období je pro lidské tělo i psychiku vždy zátěžová. Na přelomu zimy a jara si tak velký počet lidí stěžuje na únavu, bolesti hlavy a pocity vyčerpání, které nemají zjevnou příčinu v přetížení či zvýšené námaze. Co podobné stavy způsobuje a jak se s nimi nejlépe vyrovnat?

Probouzení ze zimního spánku

Zatímco příroda se probouzí ze zimního období, počasí se otepluje a dny pozvolna prodlužují, řada lidí trpí pocity únavy doprovázené bolestmi svalů, chybějící energií a celodenní ospalostí. Výskyt takzvané jarní únavy ale není tak paradoxní, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Na jedné straně je zhoršený zdravotní stav důsledkem změn počasí a souvisí s biorytmy - podobný stav nastává v lidském organismu i na podzim. Na druhé straně souvisí jarní únava se způsobem života, jaký většina lidí v zimním období vede. Venku je chladno, a tak více času trávíme ve vytápěných místnostech, pohybu se věnujeme jen omezeně a na místo čerstvého ovoce a zeleniny zařazujeme do jídelníčku více energeticky vydatné potraviny.

Projevy jarní únavy

Příznaky, jaké obvykle v souvislosti s jarní únavou pociťujeme:

  • bolesti hlavy
  • bolesti svalů a kloubů
  • ospalost
  • malátnost
  • snížená výkonnost a soustředění

Hlavní projevy jarní únavy dokáže během několika minut odstranit Iplikátor.
Pokud ovšem únava trvá výrazně delší dobu, několik týdnů nebo i měsíců, může být příznakem vážnějšího onemocnění, nebo chronického únavového syndromu. Při déle trvající únavě se poraďte se svým lékařem.

Příčiny jarní únavy

  • Nedostatek světla
    Čím strádáme v zimním období nejvíce, je nedostatek světla. Pokud už slunce svítí, energie z něj získané je minimum. Častým následkem je nedostatek vitamínu D. Další z reakcí těla na minimum světla jsou deprese, úzkostné stavy a špatná nálada doprovázející jarní únavu.
  • Infekční onemocnění V průběhu zimy je lidské tělo v kontaktu s velkým množstvím virů. Pohybujeme se v uzavřených místnostech, tudíž jsme v bližším kontaktu s ostatními lidmi a snadněji dochází k přenosu infekce. Oslaben bývá i náš imunitní systém a jsme tak náchylnější k onemocnění. Z boje proti okolním vlivům a po několika přechozených chřipkách a  nachlazeních, je pak lidský organismus logicky vyčerpaný.
  • Nedostatek vitamínů Pocity únavy jsou zpravidla způsobeny také nedostatkem vitamínů a minerálů, které jsou jinak přítomny v čerstvé stravě. Vitamíny skupiny B mají vliv na nervový systém, ale také na svaly a klouby. Chybějící energii lze zase doplnit vitamínem C.
  • Stres Samozřejmě nelze opominout ani obvyklou příčinu únavových stavů, a tou je stres. Zvýšené nároky v zaměstnání, v osobním životě a nápor na psychiku se často - v kombinaci s předchozími důvody - spojí v oslabený a vyčerpaný organismus.

Jarní únava - důsledek zimního období

Zima je pro lidské tělo náročným obdobím doprovázeném vysokými nároky na dodávku energie a živin. Po jeho skončení vyžaduje náš organismus odpočinek a regeneraci, aby měl dostatek sil k adaptaci na podmínky nového ročního období. Jarní procházky, zvýšený pohyb, ale i požadavky v zaměstnání a duševní vypětí - ke všemu je potřeba energie. Tou ale v tomto období právě neoplýváme. Po období chladna, tmy a nezdravé stravy volá tělo po změně.

Odpočinek, vitamíny a pohyb

Prvním krokem při pocitech jarních únavy je zastavit se a zamyslet se nad tím, co je možnou příčinou. Je vhodné do tohoto období zařadit dovolenou nebo alespoň víkendový výlet, který vám umožní odpočinout si a nabrat nové síly. Případně vystačí i zařazení nové relaxační techniky.
Dostatek odpočinku je vhodné doplnit i očistou a detoxikací organismu. Spolu s toxiny se zbavíte i stresu a špatné nálady. Ideálním způsobem je aktivní pohyb, který rozproudí krevní oběh a napomůže tak rychlejší výměně škodlivých látek z těla ven.

Rozhýbat po zimě ztuhlé tělo ale nemusí být snadné, obzvláště pokud vás bolí klouby nebo svaly. Vyzkoušet můžete saunu, masáže, nebo třeba akupresuru. Důležité je věnovat se něčemu, co vás baví - odpočinek a dobrá nálada jsou základní zbraní proti jarní únavě.
Podstatné je upravit návyky a pokusit se zmírnit stresující životní styl. Ke zdravému způsobu života patří pestrá strava a dostatek aktivního pohybu. Pomoci může také posílení imunity. Není to tedy nic nového: zvyšte příjem vitamínů C, B1 a B12, D a také antioxidantů: koenzym Q10, karoteny a vitamín E - ideálně v podobě čerstvého ovoce a zeleniny.

Jak vám pomůže Iplikátor

Relaxace na akupresurní podložce vám na počátku jara pomůže s regenerací a novým nabití sil a energie. Iplikátor působí tlakem na aktivní body na těle, posiluje komunikaci mezi vnitřními orgány a nervovými centry a přispívá tak k nastolení rovnováhy organismu.
Rozehřátím ztuhlých svalů a podporou zvýšeného průtoku krve tak jednak odstraňujete ty nejviditelnější projevy jarní únavy, jednak podporujete látkovou výměnu, odvod škodlivých látek z těla a přívod kyslíku a živin. Stimulace bodů pomocí Iplikátoru také podporuje vyplavování endorfinu, čímž pomáhá bojovat proti úzkostným náladám a stresu.

Iplikátor vám také může pomoci při přechodu k jarnímu sportování, uleví od případných svalových křečí. Jednoduše je vhodným doplňkem k aktivnímu pohybu a začátku se zdravým životním stylem.

Iplikátor při jarní únavě:

  • uleví od akutních bolestí kloubů, svalů či hlavy
  • pomůže uvolnit se a odpočinout si
  • podporuje krevní oběh a tak odvod toxinů z těla
  • podporuje vyplavování endorfinu -“hormonu štěstí”
  • stabilizuje vnitřní rovnováhu organismu
  • dobije energií
Přidat komentář
Reakce na příspěvek
Prosím, přihlašte se Pro přidání komentáře.

Menu

Please sign in first.

Přihlásit se