Iplikátor pomáhá mírnit deprese

Posted on5 Years ago napsal

Iplikátor pomáhá mírnit deprese

Deprese se v naší společnosti vyskytují čím dál častěji. Jen za posledních deset let vzrostl počet lidí s depresemi téměř o pětinu. V Česku jimi trpí více než půl milionu osob. Za tu dobu bylo představeno několik možných způsobů její léčby. O jednom se ale příliš mnoho neví, přitom je často velmi efektivní v mírnění depresí bez použití léčiv. Řeč je o akupresurní podložce Iplikátor. Snadno se používá a často už po prvním použití můžete pozorovat příznivé výsledky.

Lidé s depresí ztrácí motivaci a sebedůvěru

Deprese pochází z latinského slova deprimere, které se skládá ze slov de (dolů) a primere (tlačit). Doslova jde tedy o utlačování a umlčování. Lidé trpící depresí často pociťují beznaděj, nemají motivaci a z ničeho necítí potěšení. K tomu je trápí úzkost a osamocenost, připadají si bezcenní nebo vinni, nemají téměř žádnou sebedůvěru a neustále jsou unavení a špatně se soustředí. Nejde přitom pouze o několik málo jedinců. V České republice jde podle Světové zdravotnické organizace (WHO) o celých 5,2 procent občanů. V minulých letech spotřebovali Češi ročně až 6,5 milionu balení antidepresiv a nevypadá to, že by toto číslo bylo konečné.

Deprese častěji postihují ženy

Depresím se často nepřikládá velká důležitost, ve většině případů se totiž zaměňují za nepatologický smutek nebo skleslé nálady. Není ničím zvláštním slyšet od známého „Mám depku“. Deprese jako nemoc je nicméně něčím zcela jiným, co si společnost nedovede většinou představit. Typická deprese trvá průměrně kolem 6 měsíců a u mladších osob zřídka i déle než rok. Deprese tvoří 30–40 % všech psychiatrických onemocnění a dvakrát častěji se vyskytují u žen, zejména v období 55–60 let věku.

Existuje několik druhů depresí

Deprese se obvykle dělí do čtyř epizod. Jedná se o depresi lehkou, kdy se člověk musí nutit do každé činnosti, uzavírá se do sebe a nemá z ničeho radost. Stále dokáže ale některé věci zvládat, v domácnosti i v práci. Další fází je deprese středně těžká, kdy je trpící jedinec nešťastný, nezvládá pracovat a nic ho nebaví. Dále se hovoří o depresi těžké. Takto postižený jedinec se o sebe nedokáže postarat, zanedbává osobní hygienu a dělá nenáročné věci bez hlubšího zaujetí, často pouze leží v posteli a podléhá chmurným myšlenkám. Existuje také těžká deprese s psychotickými příznaky. Ta mívá stejné příznaky jako těžká deprese, vyskytují se ale u ní navíc vidiny nebo bludy.

Stres, vyčerpání a nezdravý životní styl mohou vést k depresím

Deprese mají živnou půdu zejména u osob, které jsou vystaveny emočnímu stresu, vyčerpání, přepracování a nejistotě, a k tomu vedou nezdravý životní styl. Deprese se v minulosti rozdělovaly podle příčiny vzniku, dnes se od takových rozdělení upouští, jelikož lze téměř vždy nalézt souhru vnitřních dispozic a vnějších faktorů. V případě, kdy se jedná o reakci na událost nebo životní situaci, často se místo o depresi hovoří o poruše přizpůsobení. Nicméně stres hraje v rozvinutí deprese velkou roli a se současným hektickým stylem života není divu, že pacientů s touto diagnózou přibývá. Čínská medicína, a tedy i akupunktura, patří už léta k často využívaným způsobům, jak se dostat z deprese. Odborníci, kteří ji praktikují, uvádějí, že dokáží pacienty stabilizovat a podstatně snížit dávky potřebných medikamentů.

Iplikátor může být velmi účinnou a rychlou pomocí

Existuje několik druhů depresi, mimo jiné například bipolární deprese, dystymie, sezónní deprese nebo poporodní deprese. Stejně tak existuje několik způsobů její léčby. Často se mluví také o způsobech, jak depresi efektivně mírnit. Jedním z nich je už zmíněná akupresurní podložka Iplikátor.

Tento produkt zná především starší generace, které pomáhá s bolestí pohybového aparátu a únavou. Nicméně stejně účinná může být i v případě boje s depresí. Iplikátor funguje na principu lokální masáže kůže, kterou prokrví a ta následně posílá zpětnou vazbu organismu.

Iplikátor vyvolává uvolnění svalů

Pro aplikaci iplikátoru nepotřebujete přítomnost odborníka, jednoduše si s použitím akupresurní podložky poradíte sami. Iplikátor působí intenzivně tlakem stovek hrotů na velkých plochách těla bez poškození kůže. Díky tomu dochází k lokálnímu podráždění receptorů a rozšíření povrchových cév, což vede k prokrvení kůže. Iplikátor je v podstatě velký stimulátor, který vyvolává uvolnění svalů, aktivizuje lymfatický a krevní oběh a zlepšuje vyživování všech částí těla, na které ho přiložíte. Díky tomu, že je skladný, ho můžete sbalit na cesty a jednoduše ho použít všude tam, kde potřebujete. Už po chvíli pocítíte, jak se vytrácí únava a vaše síly se obnovují.

S Iplikátorem přišel v roce 1979 Ivan Ivanovič Kuzněcov, na českém trhu se akupresurní podložka vyskytuje od roku 1990. Od svého představení prošla několika změnami, dnes se používá zejména na odstranění bolestí hlavy, zad a páteře, léčení nespavosti nebo odstranění stresových stavů, které často vedou až k depresím.

Jak Iplikátor používat?

Iplikátor je podložka, na které jsou v pravidelných rozestupech umístěny plastové kroužky s masážními bodci. Funguje na principu iplikační stimulace akupresurních bodů, masáže a překrvení pokožky. Akupresurní podložka se obvykle přikládá podél celé páteře v ležící poloze, anebo přímo na oblasti, kde cítíte bolest. Často už po první aplikaci můžete pozorovat výsledky. Nelekejte se počáteční bolestivé reakce na působení hrotů, nebude to trvat déle než tři minuty, než nastoupí pocit příjemného tepla. Při použití Iplikátoru ale pamatujte na to, abyste vždy dodrželi doporučenou dobu použití. Stejně tak dodržujte i pauzu v používání. Nepřetržitá stimulace pokožky by totiž mohla vést ke snížení účinků Iplikátoru.

Akupresurní podložka dokázala výrazně zmírnit deprese

Iplikátor není jako pomocník v boji s depresí ničím novým. V minulosti výrazně pomohl například sekretářce doktora Stopforda. Jednalo se o ženu starší 40 let, jejíž stupeň deprese byl neslučitelný se zaměstnáním. Díky používání Iplikátoru se její stav významně zlepšil a žena byla následně schopna znovu pracovat a soustředit se. O případu píše ve své knize doktorka Tanya Zilberter, která se podrobně věnuje použití Iplikátoru pro zmírňování depresí a dalších onemocnění.

O příznivých účincích akupunktury v léčbě depresí informuje i Světová zdravotnická organizace. Podle její zprávy fungovala akupunktura jako efektivní léčba depresí, což prokázaly i kontrolované klinické studie.

 

Zdroje použité k tvorbě článku:

Acupuncture Review and Analysis of Reports on Controlled Clinical Trial WHO:

http://apps.who.int/bookorders/anglais/detart1.jsp?sesslan=1&codlan=1&codcol=93&codcch=196

Statistiky o duševních poruchách v ČR:

http://relax.lidovky.cz/spotreba-antidepresiv-roste-nebyvalym-tempem-zazivame-epidemii-dusevnich-poruch-gj5-/zdravi.aspx?c=A160409_114212_ln-zdravi_sij

Reflexo-therapy From Kuznetsov's Applicator to Shakti Mat: Forty year-long success story – Tanya Zilberter PhD

https://www.amazon.com/Reflexo-therapy-Kuznetsovs-Applicator-Shakti-Mat/dp/1450597564

 

 

Přidat komentář
Reakce na příspěvek
Prosím, přihlašte se Pro přidání komentáře.

Menu

Please sign in first.

Přihlásit se